Door duurzamer te eten kun je je milieu-impact enorm verlagen en je slaat 2 vliegen in 1 klap, want vaak eet je ook lekkerder en gezonder. Het zijn maar kleine stappen, die een enorme impact hebben:

 

 

 • Eet zoveel mogelijk lokaal.
 • Eet met de seizoenen mee.
 • Eet zoveel mogelijk plantaardig en zoveel mogelijk groente.
 • Eet zo min mogelijk bewerkt.
 • Voeg wat vaker peulvruchten toe aan je menu.

   

   Positieve verandering op de wereld

    

   Wat mij opvalt is dat we massaal bezig zijn met eten en uitbundig door voedsel worden omringd, maar er volgens mij nog nooit zo van verwijderd zijn geweest. Hierdoor zijn milieuvraagstukken, maar ook de manier waarop we met dieren en mensen die ons eten produceren omgaan, abstract geworden.

    

   Wat je eet en hoe dat eten is geproduceerd heeft invloed op je gezondheid en die van de planeet. Voedsel raakt culturele, sociale, politieke, emotionele, psychologische, ecologische, economische, medische (en ga zo maar door) kwesties. Ons voedselsysteem is een maatschappelijk debat en we kunnen met z'n allen bijdragen aan een duurzame, gezonde toekomst.

    

   Ons huidige voedselsysteem functioneert niet goed: broeikasgasemissies, verzuring, verlies van biodiversiteit, natuur gaat verloren of wordt vervuild, ongezonde (bewerkte) voeding die oorzaak zijn van een lijst aan ziektes, voedselverspilling, teveel honger, teveel obesitas, geen aandacht voor dierenwelzijn of slechte arbeidsomstandigheden zijn slechts een paar onderwerpen die gevolg zijn van het huidige voedselsysteem. Dit moet anders!